Τὸ παρὸν νέο ἱστολόγιο εἶναι ἡ συνέχεια τοῦ παλαιοῦ μὲ τὸ ὁποῖο συνδέεσθε μέσῳ τῆς διευθύνσεως http://endiameseperioche.blogspot.gr

Τὰ ἄρθρα τοῦ παρόντος ἱστολογίου, ἀπὸ τὸ 2012 μέχρι τὸ 2017, ἐδημοσιεύοντο τακτικά, μαζὶ μὲ ἄλλα κείμενα τοῦ Κιτσίκη, στὴν ἀθηναϊκὴ ἡμερησία ἐφημερίδα "Ἐλεύθερη Ὥρα" καὶ ἐνεπλουτίζοντο μὲ ἐκτενῆ ἄρθρα, στὸ τριμηνιαῖο περιοδικὸ τοῦ Δημήτρη Κιτσίκη, ποὺ φέρει τὸν ἴδιο τίτλο μὲ τὸ ἱστολόγιο, δηλαδὴ "Ἐνδιάμεση Περιοχή" (http://www.intermediateregion.com), περιοδικὸ τὸ ὁποῖο δημοσιεύεται ἀνελλιπῶς ἀπὸ τὸ 1996.
Ὁ Κιτσίκης ἐδημοσίευε ἐπίσης τακτικά, μακροσκελῆ ἄρθρα, ἀπὸ τὸ 1999 μέχρι τὸ 2017 καὶ τὸν θάνατο τοῦ ἐκδότου του Παύλου Βουδούρη, στὸ ἀθηναϊκὸ μηνιαῖο περιοδικὸ "Τρίτο Μάτι".

Βλέπε καὶ μία συνέντευξη, ἐφ'ὅλης τῆς ὕλης τοῦ Κιτσίκη στὸ lifo.grΓιὰ ὅσους διαβάζουν γαλλικά,εἰσέρχεσθε στὸ παρακάτω ἱστολόγιο
γιὰ νὰ διαβάσετε ἄρθρα τοῦ Κιτσίκη

Aug 18, 2019

509 - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΤΣΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

509 - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΤΣΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

Ἐντοιχισμένη πλάκα Δημήτρη Κιτσίκη στὸ ἀμφιθέατρο Σπαντίδου τῆς Σπάρτης-Γεωργίτσι


Ἑρμηνεία: Ὁ Γιάννης Ἀντετοκοῦμπο δὲν εἶναι Ἕλλην ἀλλὰ Ἀφρικανός. Πασχίζει ὅμως νὰ γίνῃ Ἕλλην καὶ ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες τὸ γένος ἀπὸ πατέρα ἤ μητέρα Ἕλληνες ἔχουμε ὑποχρέωσι νὰ ἀνταποκριθοῦμε στὸ συμπαντικὸ κάλεσμα γιὰ ἐξελληνισμὸ τῆς οἰκουμένης. Ὁ Ἕλλην τὸ γένος στὶς νέες χῶρες ποὺ δὲν ὁμιλεῖ τὰ ἑλληνικά, λέγοντας ἁπλῶς I am Greek ἔχει χάσει ὡς γραικύλος τὴν ἑλληνική του ταυτότητα καὶ πρέπει νὰ πασχίσῃ νὰ ξαναγίνῃ Ἕλληνας μαθαίνοντας ἀπταίστως τὴν ἑλληνική, γλῶσσα τῶν γλωσσῶν καὶ ὄχι οἱαδήποτε βαρβαρικὴ γλῶσσα ὅπως τὰ ἀγγλικά, διαφφορετικὰ εἶναι χαμένος γιὰ τὸν ἑλληνισμό. Δημήτρης Κιτσίκης

7 comments:

 1. Σωτήριον έτος 2019 μΧ και σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης εξακολουθεί να ζει στο σκότος και στην πλάνη (ψευδοθεοί, υλισμός, σαρκολατρεία, τεχνολογολαγνεία κλπ), πασχίζοντας να βρει νόημα ύπαρξης και νόημα Ζωής στο ψεύδος, πασχίζοντας να βρει την "αλήθεια" εκτοξεύοντας κονσερβοκούτια στο διάστημα.

  Ο ελληνισμός είναι ο κομιστής της μοναδικής, διαχρονικής, βιώσιμης πρότασης ζωής στην Οικουμένη: του αυθεντικού, αληθούς, ανυπόκριτου ελληνοχριστιανικού βίου.

  Ο Χριστιανισμός δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Δεν είναι κατασκεύασμα των Εβραίων, ούτε κανενός άλλου λαού. Είναι η Ίδια η Αλήθεια που αποκαλύπτεται ανεξαιρέτως σε όλους τους λαούς της γής, οδηγώντας τους στην αιωνιότητα.

  Άλλωστε, λίγες δεκαετίες μετά την Ανάληψη του Χριστού, ο Χριστιανισμός πέρασε στα χέρια των Ελλήνων και άρχισε να απομακρύνεται από τα εβραϊκά στεγανά για να απλωθεί στα πέρατα της Οικουμένης.

  Όλα τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στα Ελληνικά, σε χέρια Ελλήνων πέρασε από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία, Έλληνες Πατέρες διατύπωσαν τις αιώνιες Αλήθειες.

  Στο αίμα χιλιάδων Ελλήνων μαρτύρων στερεώθηκε τους πρώτους αιώνες η Εκκλησία, Έλληνες Αυτοκράτορες και κληρικοί ανέλαβαν επί Ρωμανίας την διάδοση του Ευαγγελίου, τον εκχριστιανισμό και τον εκπολιτισμό των ως τότε βάρβαρων λαών.

  Ο Χριστιανισμός και ο Ελληνισμός συνδέονται τόσο στενά, σε σημείο ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως να γράψει στο έργο του "Περί της Ελληνικής φιλοσοφίας ως προπαιδείας εις τον Χριστιανισμόν" τα εξής:

  "Ο Έλλην είναι πλασμένος φιλόσοφος, είναι και πλασμένος Χριστιανός, είναι πλασμένος να γνωρίζει την Αλήθεια και να την διαδίδει εις τα άλλα Έθνη. Ναι, ο Έλλην εγεννήθη κατά την Θεία Πρόνοια διδάσκαλος της ανθρωπότητας.

  Αυτή είναι η αποστολή του, αυτό είναι το ξεχωριστό κάλεσμα μεταξύ των Εθνών. Από καταβολής κόσμου το Ελληνικόν Έθνος ήταν πλασμένο δια τον σκοπόν αυτόν. Ο Θεός διέπλασε το Ελληνικό Έθνος ως οφθαλμόν εις το σώμα της ανθρωπότητος."

  Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Ζωντανός Θεός και η Ορθοδοξία είναι η Κιβωτός της Αλήθειας. Το Γένος των Ελλήνων έχει πλαστεί για την αιωνιότητα και είναι επιφορτισμένο με το Ιερό καθήκον να κρατά την δάδα της αληθινής Πίστης άσβεστη μέχρι τα έσχατα.

  Εμπρός για το Ποθούμενο λοιπόν, την επανασύσταση της Αυτοκρατορικής, Ρωμαιο-Ορθόδοξης Ελληνοχριστιανικής Οικουμένης, προς σωτηρίαν της ανθρωπότητας.

  "Καὶ ἄλλα πρόβατα ἔχω, ἃ οὐκ ἔστιν ἐκ τῆς αὐλῆς ταύτης· κἀκεῖνά με δεῖ ἀγαγεῖν, καὶ τῆς φωνῆς μου ἀκούσουσι, καὶ γενήσεται μία ποίμνη, εἷς ποιμήν". (Κατά Ιωάννην 10:16)

  Αμήν και τω Θεώ δόξα

  ReplyDelete
 2. "Η πρακτική λύση στο συμπαντικό κάλεσμα για εξελληνισμό του πλανήτη, ένας ένθεος Έλλην σοσιαλιστής ήρωας". (μέρος 1ον)

  Το πρόβλημα της Αριστεράς (και γι'αυτήν και για τον ελληνικό λαό) είναι η εθνομηδενιστική της στάση όσον αφορά τα εθνικά θέματα και την Ορθόδοξη Εκκλησία (την οποία αντιλαμβάνεται ούτε λίγο ούτε πολύ ως υποζύγιο του "δεξιού" κατεστημένου), χωρίς απ'ότι φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι πλέον δεν εκπροσωπεί το 3%, αλλά το 30% του Ελληνικού, ορθόδοξου λαού.

  Αν η Αριστερά άρθρωνε πατριωτικό λόγο (και η Ελληνική Αριστερά έχει κάθε λόγο να το κάνει, και μόνο η αναφορά στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αρκεί), θα κυβερνούσε την Ελλάδα με ποσοστά της τάξης του 80%.

  Γιατί όμως η Αριστερά όχι μόνο ΔΕΝ εκφράζει πατριωτικό λόγο αλλά πολλές φορές περνάει είτε ανεπίγνωστα, είτε συνειδητά, στο άλλο άκρο;

  Την απάντηση είχε δώσει η Μαβίνα Κάραλη στην σατιρική της εκπομπή το Νοέμβριο του 1996.

  Σε ότι έχει να κάνει τα εθνικά μας ζητήματα, στο «ΜΑΛΒΙΝΑ LIVE» η Μαλβίνα τόνιζε πως η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανέχεται να της παραβιάζεται ο εθνικός εναέριος χώρος της είναι η Ελλάδα.

  Παράλληλα, υπογράμμιζε τις ευθύνες της Αριστεράς καθώς «άφησε τις εθνικές υποθέσεις στα χέρια πέντε “κουλών “, οι οποίοι δήλωσαν επαγγελματίες εθνικόφρονες, άρα αφού ο “κουλός” ήταν εθνικόφρων, ο Αριστερός έπρεπε να μην είναι!».

  Επιπλέον, επισήμαινε ότι η Αριστερά «μηδένισε τη σημασία της εθνικής μας συνείδησης»!

  Τόσα χρόνια μετά και η εκπομπή της Μαλβίνας Κάραλη να μπορούσε να παιχτεί με την ίδια άνεση και σήμερα καθώς τίποτα από όλα αυτά που υποστήριζε τότε δεν άλλαξε…

  Δείτε με μεγάλη προσοχή αυτά που έλεγε καλοπροαίρετα η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη για την Αριστερά. Περιγράφει επακριβώς και με γλαφυρότητα το πρόβλημα της Αριστεράς στην Ελλάδα.

  Δείτε το video εδώ:
  https://www.youtube.com/watch?v=coEyzN4SNI8

  Ευχόμαστε η πρόσφατη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές να κάνει την ελληνική Αριστερά στο σύνολό της να αντιληφθεί τα "σημεία των καιρών" ώστε να αναθεωρήσει ριζικά την στάση της όσον αφορά τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και την γεωπολιτική δυναμική του στον 21ο αιώνα, και να οδηγήσει στον μετασχηματισμό της σε μια μεγάλη Εθνική Αριστερή πατριωτική παράταξη η οποία θα δύναται να ενσωματώσει στις τάξεις της το σύνολο του ελληνικού λαού.

  Την ανάγκη μετασχηματισμού της Αριστεράς προς ακριβώς αυτή την κατεύθυνση δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει σε βάθος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε κατά την παραίτησή του από την ηγεσία της ΛΑ.Ε. και στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

  "Για την Αριστερά στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και τον κόσμο έχει κλείσει ένα ολόκληρο ιστορικό κεφάλαιο και έχει κλείσει οριστικά επί ποινή αφανισμού για όσους επιμένουν να αναπαράγουν στο σήμερα τα συστατικά του".

  "Η Αριστερά στην οικουμενική της διάσταση χρειάζεται σήμερα κατεπειγόντως μια ριζική, βαθιά και αποτελεσματική αλλαγή, που αν δεν την πραγματοποιήσει θα καταντήσει στα αζήτητα, ως ένα περίεργο μουσειακό είδος, που σε λίγο θα αναφέρεται με ψιλά γράμματα ως υποσημείωση στα ιστορικά βιβλία".

  "Η Αριστερά αντιμετωπίζει στην χώρα μας και ένα άλλο κρίσιμο δίλημμα: ή θα καταξιωθεί εκ νέου ως η κατ΄εξοχήν βαθιά πατριωτική δύναμη της εθνικής μας ζωής ή θα πνιγεί βαλτωμένη στην αναξιοπιστία και σε μύριες ανεπίλυτες αντιφάσεις.

  Και αυτή η εκ νέου ανάδειξη της Αριστεράς σε πατριωτική δύναμη επιβάλλεται πολύ περισσότερο στις σημερινές συνθήκες όπου το ευρωενωσιακό εγχείρημα αποσυντίθεται, η ψευδο – παγκοσμιοποίηση καταρρέει και το έθνος κράτος επανέρχεται με νέους όρους στο προσκήνιο ως καταφύγιο των εργαζομένων, ενώ ζούμε σε μια περιοχή όπου οι εθνικές απειλές και οι κίνδυνοι μεγεθύνονται.

  Η αναφορά της Αριστεράς στον πατριωτισμό δεν μπορεί να είναι αισχυντηλή και ενοχική, δεν μπορεί να θεωρείται ολίσθημα, αν όχι και παρέκκλιση από τις αρχές μας"...

  Εδώ ολόκληρη η παρέμβαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη:
  https://www.in.gr/2019/06/02/politics/kommata/paraitithike-o-lafazanis-apo-tin-igesia-tis-lae/

  ReplyDelete
 3. "Η πρακτική λύση στο συμπαντικό κάλεσμα για εξελληνισμό του πλανήτη, ένας ένθεος Έλλην σοσιαλιστής ήρωας". (μέρος 2ον)

  Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τέκνα του ελληνορωμαϊκού-ελληνορθόδοξου χριστιανικού πολιτισμού είναι ο Αυτοκράτωρ Νικαίας Ιωάννης Δούκας Βατάτζης Λάσκαρης.

  Με πολιτικούς όρους, στην πράξη ήταν αυτό που απλοϊκά θα λέγαμε ένας ένθεος σοσιαλιστής ηγέτης που εφήρμοσε πρωτοποριακή κοινωνική-οικονομική πολιτική, προστάτευσε τους αδύναμους και τιμώρησε αυστηρά τους ολιγάρχες που μέχρι τότε αυθαιρετούσαν εις βάρος του λαού. "Αριστοτέλης" του Βατάτζη δεν ήταν ο Μαρξ αλλά ο Χριστός...

  Στα χρόνια του το κράτος και ο λαός μεγαλούργησαν. Παρέλαβε κυριολεκτικά καμένη γη, λίγα χρόνια μετά την καταστροφή και τον διαμοιρασμό της Ρωμανίας από τους Φράγκους της 4ης Σταυροφορίας και παρέδωσε ένα κράτος πανίσχυρο, με τον λαό κυρίαρχο και δυνατό.

  "Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πολίτες ακούμε συνέχεια για λιτότητα και οικονομική κρίση.

  Οι πολιτικοί ταγοί του τόπου μας αναφέρουν συνέχεια ότι θα λάβουν μέτρα οικονομικής εξυγίανσης και ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στα επιδόματα και στους μισθούς αυτών, που αμείβονται πλουσιοπάροχα.

  Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι πρέπει να μειωθούν και οι δικές τους αποδοχές καθώς και άλλα οικονομικά προνόμια, που απολαμβάνουν οι πολιτικοί αλλά και διάφοροι γενικοί διευθυντές υπουργείων και ΔΕΚΟ. Επίσης, ακούμε συνέχεια για την περιβόητη ανακατανομή πλούτου σε όλους τους πολίτες, όπως και για την αξιοκρατική τους τοποθέτηση σε καίριες κυβερνητικές αλλά και δημόσιας διοίκησης θέσεις.

  Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ποτέ στα χρονικά υπήρξε κάποιος ηγέτης, που κατόρθωσε να εφαρμόσει όλα αυτά. Το σίγουρο είναι πως ηγέτες με τέτοιο ήθος και αφοσίωση στο λαό αποτελούν πάντα την εξαίρεση στον κανόνα και συνιστούν ιστορικό μέρος μιας ένδοξης μειοψηφίας".

  Το τελειότερο παράδειγμα Ηγέτη: Ιωάννης Γ´ Δούκας Βατάτζης Λάσκαρης, ο Άγιος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου:
  http://rwmhosynh.blogspot.com/2014/09/blog-post.html

  Ένας πραγματικός Χριστιανός Ορθόδοξος Έλληνας πατριώτης, δεν μπορεί να είναι νεοφιλελεύθερος. Τι θα πει νεοφιλελευθερισμός και "δεξιά"; Ο θεός του νεοφιλελευθερισμού είναι το χρήμα, όχι ο Χριστός...

  Ο νεοφιλελευθερισμός μέσω των διάφορων πολιτικών του εκφράσεων ("δεξιά-βρυξελλισμός" κλπ) καπηλεύεται το όνομα του Χριστού και της πατρίδας για να λαμβάνει ευρεία πολιτική στήριξη από την μάζα των αφελών, καθώς δεν μπορείς να πιστεύεις στο νόμο της ζούγκλας(=κοινωνικός κανιβαλισμός) όντας νεοφιλελές (=άδικος και ανάλγητος) και να λες ότι είσαι και Χριστιανός ταυτόχρονα, απλά δεν γίνεται.

  Χριστιανισμός και νεοφιλελευθερισμός δεν πάνε μαζί, είναι πράγματα αντίθετα.

  Ο Μάρξ είπε ότι οι ισχυροί του κόσμου τούτου πάντα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τις θρησκείες σαν μέσο ελέγχου του λαού, (το "όπιο" του λαού), πράγμα που είναι σωστό και αληθές όπως έχει αποδειχθεί αναρίθμητες φορές στην ιστορία.

  Εκεί που έκανε λάθος όμως είναι στο εξής: δεν είναι σωστό να τοποθετούνται όλες οι θρησκείες στο ίδιο τσουβάλι, καθώς κάποιες θρησκείες προσφέρονται ως μέσο ελέγχου πολύ περισσότερο από άλλες θρησκείες, κάποιες θρησκείες μάλιστα έχουν εφευρεθεί εξαρχής ως μέσα ελέγχου του λαού από την κρατική-οικονομική ελίτ, πχ παπισμός και ισλάμ.

  Ο άνθρωπος έχει μια έμφυτη τάση προς την πνευματικότητα και αυτή η τάση δεν μπορεί να καταπιεστεί. Αν την καταπιέσεις, πάντα θα βρει κάποια άλλη δίοδο έκφρασης, η οποία σχεδόν πάντα θα είναι στρεβλή, όπως έχουν πάντοτε στρεβλώσεις όλα τα προϊόντα καταπίεσης.

  Ο Μαρξ βεβαίως δεν γνώρισε ποτέ την Ορθοδοξία πραγματικά και δεν έμαθε ποτέ ότι η Ορθοδοξία είναι η κιβωτός της Αλήθειας…

  ReplyDelete
 4. "Η πρακτική λύση στο συμπαντικό κάλεσμα για εξελληνισμό του πλανήτη, ένας ένθεος Έλλην σοσιαλιστής ήρωας". (μέρος 3ον)

  Όπως και να το έβλεπε ο Μαρξ, στην περίπτωση όμως του Ευαγγελίου του Χριστού, ποιός ο λόγος να καταπολεμηθεί αυτή η διδασκαλία; Ακόμα κι αν κάποιος δεν πιστεύει στο πνευματικό σκέλος της διδασκαλίας του Χριστού (πχ στην μετά θάνατο ζωή), ποιός μπορεί να διαφωνήσει με τον προτεινόμενο από τον Χριστό τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς και διαχείρισης των υλικών πόρων ("Αυτή είναι η εντολή μου, να αγαπάτε αλλήλους" & "Ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι, και ο έχων βρώματα ομοίως ποιείτω” [Λουκ. γ'11])

  Υπάρχει αριστερός που μπορεί να διαφωνήσει με αυτά;

  Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός Χριστός συγχώρησε και θεράπευσε τους πάντες, πόρνες, ληστές, τελώνες κλπ και δεν τιμώρησε κανένα.

  Ποιοί είναι οι μόνοι που Τον εξαγρίωσαν σε σημείο να τους πάρει στο κυνήγι με το φραγγέλιο; Οι "νεοφιλελέδες" αργυραμοιβοί (=τραπεζίτες) της εποχής, των οποίων τα τραπέζια (=τις Τράπεζες, όπως αναφέρει η Αγία Γραφή) αναποδογύρισε και τους εκδίωξε, γιατί και μόνο με την παρουσία τους μόλυναν τον χώρο...
  https://inconue.files.wordpress.com/2012/08/clipboard02.jpg

  Ο μόνος λόγος που η "αριστερά" στην Ελλάδα δεν συγκεντρώνει το 80% των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι ακριβώς γιατί η "δεξιά" καπηλεύεται το σύνθημα "Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια", και η αριστερά πολεμώντας οτιδήποτε έχει δεξιό πρόσημο, έκανε το εγκληματικό λάθος να αφήσει την θρησκεία και την πατρίδα πεσκέσι στην δεξιά, αντί να γίνει ο πιο ένθερμος υπερασπιστής τους, και ειδικά από την στιγμή που ιδεολογικά πολύ περισσότερο ταιριάζει η χριστιανική διδασκαλία με την αριστερά, παρά με την υποκριτική-νεοφιλελεύθερη-φασιστική δεξιά των ολιγαρχών τραπεζιτών...

  Τσίπρας: "Η δικιά μας ιδεολογία πιο κοντά σε όσα είπε ο Χριστός":
  https://www.athensvoice.gr/politics/544883_tsipras-i-dikia-mas-ideologia-pio-konta-se-osa-eipe-o-hristos

  Ο Άγιος Παΐσιος για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη σκληροκαρδία:
  "Εγώ, αν οι κομμουνιστές δεν ήταν άθεοι, αν δεν κυνηγούσαν τον Χριστό, θα συμφωνούσα μαζί τους. Καλό είναι τα χωράφια, τα εργοστάσια, να ανήκουν σε όλους… Όχι κάποιος να πεινάει και κάποιος να πετάει.

  Αν τα υλικά πράγματα δεν μοιράζονται με το Ευαγγέλιο, στο τέλος θα μοιραστούν με το μαχαίρι".
  https://www.pemptousia.gr/2015/03/o-os-pa%CE%90sios-gia-tin-kinoniki-dikeosini-ke-tin-anthropini-sklirokardia/

  "Η δική μας παράδοση (η ελληνορθόδοξη) δὲν εἶναι οὔτε καπιταλιστική, οὔτε σοσιαλιστική, οὔτε μαρξιστική. Εἴμαστε πιὸ ἀριστεροὶ καὶ ἀπὸ τὸν πιὸ ἀριστερό...
  Γιατί ἡ παράδοση ἡ δική μας, ἡ ἑλληνική, εἶναι κοινοβιακὴ - ἀσκητική, ποὺ προϋποθέτει ὀρθόδοξη πνευματικότητα, καὶ τὸ ἦθος, τῆς καθ’ ἠμᾶς Ἀνατολῆς... Αὐτὸ εἶναι τὸ δικό μας Πολίτευμα".
  (Κώστας Σαρδελῆς)
  http://anastasiosk.blogspot.com/2018/07/blog-post_69.html

  Μόνη ελπίδα της Ελλάδας (και του πλανήτου βεβαίως-μια και η Ελλάδα είναι η καρδιά του Οικουμένης) είναι λοιπόν να εμφανιστεί ξανά ένας ένθεος σοσιαλιστής ηγέτης σαν τον Ιωάννη Βατάτζη, ο οποίος στην πράξη θα αποτελεί την πολιτική έκφραση της εκκλησίας, στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, και ο οποίος θα ενώνει στο πρόσωπό του την χριστιανική πνευματικότητα με την σοσιαλιστική πρακτική όσον αφορά την διαχείριση του κράτους (η οποία ούτως ή άλλως υπαγορεύεται από την χριστιανική διδασκαλία).

  Μικρά βήματα λοιπόν κάθε φορά, μια ελληνική, εθνική, πατριωτική Αριστερά θα μπορούσε να είναι η μήτρα που θα γεννήσει τέτοιους ηγέτες. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δείχνει να το αντιλήφθηκε (αν και καθυστερημένα), ας ελπίζουμε να το αντιληφθεί η ελληνική αριστερά στο σύνολό της και να προχωρήσει στον αναγκαίο μετασχηματισμό της το συντομότερο δυνατόν.

  Αλλά και να μην το κάνει αυτό από μόνη της η Αριστερά, θα το κάνει στο τέλος ο ίδιος ο Θεός…

  Αμήν και τω Θεώ δόξα

  ReplyDelete
 5. Αφού λοιπόν "Έλλην γεννιέσαι και δεν γίνεσαι", τότε η ύπαρξις της συγχρόνου Ελληνικής κουλτούρας όσο και του Ελληνικού κράτους που την περικλείει πρέπει να εξασφαλισθεί πάση θυσία.

  Η δικαίωση του Ελληνικού Φασισμού.

  Υ.Γ. Πολύ όμορφη η μαρμάρινη πλάκα. Λατρεμένο υλικό το μάρμαρο και ονειρικό για τους Αγγλοσάξωνες (λένε οι Βρετανοί "marble beauty") συνδεδεμένο με την μαγική αίγλη του Ελληνισμού. Αγνοούσα την σημασία του μαρμάρου έως ότου ταξίδεψα και έζησα συστηματικά ως μετανάστης (και όχι ως τουρίστας ολίγων ημερών) στην Ευρώπη και την Αγγλία. Πλέον, το θεωρώ λίκνο της γλυπτικής τέχνης και ύψιστο υλικό του πολιτισμού μας, το οποίο αντικατοπτρίζει την αιωνιότητα του Ελληνικού πνεύματος. Κομμάτι γης, γήινος λίθος επί της ουσίας μα τόσο μοναδικό και όμορφο...

  ReplyDelete
 6. Τὸ "γεννιέσαι" ἀναφέρεται στὴν στιγμὴ τοῦ ἐκ μητρὸς τοκετοῦ ἤ ἔχει κάποιο συμβολικὸ -μεταφυσικὸ περιεχόμενο; Τὴν δεύτερη περίπτωση τὴν συζητῶ τὴν πρώτη τὴν ἀπορρίπτω...

  https://katotokerdos.blogspot.com/2010/04/blog-post_23.html#comment-form

  ReplyDelete
 7. Τὸ γένος (ὄχι τὸ ἔθνος) τῶν Ἑλλήνων ἀποτελεῖται ἀπὸ πατέρα ἤ μητέρα Ἕλληνες. Ὅμως ἡ ἑλληνικὴ παιδεία κάνει Ἕλληνες ὅλους αὐτοὺς ποὺ μετέχουν τῆς ἑλληνικῆς παιδείας σὰν τὸν Ἀντετοκοῦμπο ἐνδεχομένως. Δημήτρης Κιτσίκης

  ReplyDelete